Cloaca

2024 - Toneelgezelschap de Papegaai

do 30 mei 2024 Theater Singer Laren
vr 31 mei 2024 Theater Singer Laren
regie: Mariken Bijnen
tekst: Maria Goos
spelers: Matthijs Bierman
Pedro Dubislav
Roos Mulder
Reinder Peek
Simon de Ruijter
muziek: Gijs Levelt
productie: Claire van Zuiden

Het door Maria Goos in 2002 geschreven intrigerende toneelstuk Cloaca is een vertelling over vier mannen, die zo’n twintig jaar geleden een hechte band hadden, maar waar in hun huidige midlifecrisis weinig meer van over is. Hoewel ze de schijn ophouden van solidariteit laten ze elkaar, als het erop aan komt, vallen in hun streven om hun eigen ambities te vervullen. De oude vriendschap en vroegere verwachtingen van elkaar blijken een illusie. Deze mannen kiezen meedogenloos voor zichzelf.

Joep, de politicus, wacht op een ministerspost tijdens de laatste fase van een kabinetsformatie. Zijn huwelijk lijkt op de klippen te lopen. Hij logeert tijdelijk bij Pieter, een alleenwonende homoseksuele gemeenteambtenaar. Werkzaam op de afdeling Kunstzaken blijkt hij al jarenlang kunstwerken uit het depot van gemeentelijke aankopen achterover te hebben gedrukt. Daar zou geen haan naar kraaien, ware het niet dat het werk van de (inmiddels overleden) kunstenaar ondertussen méér dan ‘bankable’ is geworden. Een netelige kwestie, waarvoor Tom wordt ingeschakeld, een advocaat die van een langdurige coke-verslaving probeert af te komen. En dan valt Maarten binnen, regisseur in het ‘kunsttoneel’ en behept met een obsessie voor zijn impotentie. Én voor jonge vrouwen. De enige vrouw in deze intrige is een geïmporteerde escortdame, in feite een verjaardagscadeautje van de vrienden voor politicus Joep…

Cloaca ging op 14 oktober 2002 in de Amsterdamse Stadsschouwburg in première met een ‘dreamcast’ bestaande uit: Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Jaap Spijkers en Marleen Stolz. De voorstelling, onder regie van Willem van de Sande Bakhuyzen, groeide uit tot een toneelhit, die garant stond voor maanden achtereen uitverkochte zalen. Met lovende kritieken in de pers én een zeer succesvolle, prijswinnende verfilming in 2003. In 2012 werd het stuk – wederom met succes – opnieuw opgevoerd en nu dus, in 2024, door een talentvolle cast van De Papegaai.