Vorige week kreeg ik de vraag een stukje te schrijven voor de ITA nieuwsbrief voor amateurs en daarbij antwoord te geven op de volgende vraag:

“In deze tijd krijgen we veel beperkingen opgelegd.
Maar er is ook een spreekwoord  “In der beschränkung zeigt sich erst der meister” Hoe doe jij dat in deze tijd?  Stokt je creativiteit of komen er meteen in deze tijd allerlei andere ideeën?”

Mijn antwoord hierop was het volgende:

Als je eenmaal voor dit vak gekozen hebt dan komt de uiting ervan ondanks alle nieuwe obstakels toch via de gekste kieren en gaten naar buiten. Maar simpel is het niet in deze tijd. In mijn geval heb ik door Corona een voorstelling moeten uitstellen en meerdere live projecten en cursussen moeten opschorten of aflasten. Daarvoor kwamen echter nieuwe webinars, Zoom cursussen en zelfs een Zoom voorstelling in de plaats! Een andere live cursus heb ik ondanks het verplaatsen van data en een eenmalige digitale ontmoeting toch kunnen afronden. En wat hebben we met z’n allen genoten van het live samenwerken. Ook al was het op 1,5 meter.

Creatief in beweging blijven is belangrijk voor mij, ook al zijn het kleine bewegingen. Daarmee kom ik deze tijd door. Ik denk daarom niet dat in deze tijd mijn creativiteit stokt maar ook niet groter maakt. Creativiteit is er altijd. De kaders, contexten en middelen zijn alleen anders en moeilijker. En de tijd. Tijd en ruimte speelt zo’n belangrijke rol in creativiteit. Ik zit met twee kinderen thuis en een partner die normaal veel op tournee is. Je zou denken dat Corona meer tijd creëert maar thuisonderwijs gooit wat dat betreft roet in ons eten. De uitdaging is dus steeds nieuwe kaders bepalen en kleine ruimte-tjes maken om toch te kunnen creëren. Tevreden zijn met de kleine stappen en eerlijk zijn. Want er is nou eenmaal veel verlies op het moment.

Bertold Brecht zei: “In duistere tijden zal ook gezongen worden over duistere tijden”. De Zoom voorstelling die ik samen met Theatergroep Zout heb gemaakt ging dan ook over een hunkerend groepje mensen dat al bijna twee jaar vastzat op een cruiseschip vanwege het virus. Elke tijd biedt creativiteit wat mij betreft. De uitdaging zit erin deze tot uiting te laten komen, zichtbaar te maken en er eerlijk over te zijn. De digitale wereld geeft veel mogelijkheden om in andere vormen door te gaan met ons vak en dat brengt troost. Maar het versterkt bij mij ook het gevoel van verlies van niet live samen te kunnen zijn en het verlangen naar een tijd waar dat wel weer kan.